Το πρόγραμμα SEMEP

Το SEMEP (South-Eastern MEditerranean sea Project) είναι ένα περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNESCO που εστιάζει πρωτίστως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής μεσογείου. Αφορά μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού δικτύου που θα λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των μαθητών στην περιοχή και θα επεκτείνεται πέρα από το σχολικό περιβάλλον προς την κοινότητα. Έχει ως μέλη τα ακόλουθα κράτη: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Παλαιστινιακή Αρχή, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία.


Στην Κύπρο το πρόγραμμα συντονίζεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και σε αυτό συμμετέχουν 18 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχοι του προγράμματος είναι η συσχέτιση του φυσικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος με τις πολιτιστικές αξίες των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και η προώθηση της διερευνητικής μάθησης και επιστημονικής έρευνας, με τρόπο που να ενσωματώνει τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα σε περιβαλλοντικά ζητήματα.


Το πρόγραμμα SEMEP στο Γυμνάσιο του Αγίου Νεοφύτου

Σκοπός της εργασίας μας είναι να βρούμε αν δύο μορφολογικά παρόμοια έντομα που εντοπίζονται στο σχολικό χώρο, το Scantius aegyptius και Pyrrhocoris apterus, αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο σε διάφορα περιβαλλοντικά ερεθίσματα (θερμοκρασίας, υγρασία, φωτοπεριόδος, έλλειψη τροφής). Η θερμοκρασία είναι λιγότερο αξιόπιστος ως εποχιακός δείχτης σε σύγκριση με τη φωτοπερίοδο, όμως και τα δύο σε συνδυασμό μπορεί να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις εποχιακές αποκρίσεις των ζωντανών οργανισμών (π.χ. αναπαραγωγή κατά την ευνοϊκότερη περίοδο του χρόνου). Για το σκοπό αυτό εξετάζουμε αν η δημιουργία των συσσωματωμάτων των εντόμων Scantius aegyptius που παρατηρείται το χειμώνα συνιστά εποχιακή απόκριση και κατά πόσο μπορούμε να αναπαραγάγουμε αυτή τη συμπεριφορά στο εργαστήριο. Τα προκαταρκτικά μας αποτελέσματα είναι ενδεικτικά ότι η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα της τροφής είναι σημαντικοί εποχιακοί δείκτες που καθορίζουν τη συμπεριφορά των εντόμων.